Tria estudi

-
Els teus gustos i interessos
Què és allò que t'agrada fer, què t'agradaria estudiar? Quines matèries són les que t'han interessat més fins ara? Amb quines has disfrutat més? És molt importat triar un estudi que et motivi, on pensis que t'hi sentiràs còmode.
-
La nota de tall
Has de tenir present que una nota de tall de 5 no vol dir que els estudis siguin fàcils, sinó que tenen més oferta de places que demanda. Això pot obeïr a diferents raons: que hi va haver un temps que la titulació s'impartia en un únic o en uns pocs centres i ara n'han aparegut més i no omplen. Potser es va decidir ampliar l'oferta perquè un estudi es va posar de moda i ara ja no ho està i hi ha poques vocacions, probablement perquè hi havia una necessitat social que s'ha esmorteït. Que el centre on s'imparteix estigui mal comunicat o bé situat a una àrea allunyada de les més poblades pot ser també un motiu que expliqui la baixa demanda.
-
Les assignatures
Compara si les assignatures en què has tingut millors qualificacions en els estudis cursats figuren com a matèries bàsiques o obligatòries en el grau en què et vols matricular. La resposta t'ajudarà a decidir. De passada, dóna un cop d'ull a les matèries optatives, perquè sovint és en aquest apartat on trobaràs que un mateix estudi es diferencia més segons la universitat que l'imparteix.
-
El perfil
Consulta el perfil d'ingrés recomanat per accedir a la titulació. Si els coneixements previs, les aptituds, les habilitats i les competències que es requereixen s'adiuen amb les teves és més fácil que l'encertis.
-
Els consells
Has seguit les recomanacions del teu tutor o orientador de secundària? Tens una bona raó per no fer-ho?.
-
Si estudies o treballes
Valora la possibilitat de matricular-te de menys crèdits si has de compaginar l'estudi amb un treball. Amb l'adaptació dels estudis a l'Espai Europeu d'Educació Superior, la majoria de graus poden cursar-se amb una via lenta.
-
L'especialització
Si t'interessa una titulació que procuri una especialització concreta, fixa't en els itineraris a l'últim curs o bé consulta les connexions amb els títols de postgrau, tant les de la universitat on vols matricular-te com les de la resta d'universitats.
-
L'èxit
La taxa de graduació i d'abandonament de la titulació et donaran pistes sobre el grau de dificultat dels estudis. Ara bé, compte! Hi ha titulacions que presenten una taxa elevada d'èxit però que requereixen un alt nivell de preparació en algunes matèries, a més d'exigir molta dedicació i esforç. El secret està sobretot en si hi tens o no hi tens vocació.
-
La feina
Coneixes professionals que van cursar l'estudi que vols fer ? T'agrada la seva feina, t'hi veus treballant? Consulta les sortides professionals per a les quals capacita l'estudi que t'agradaria cursar i també el tipus d'ocupació dels titulats, el que guanyen, el temps que van trigar a trobar la primera feina. Un dels indicadors més significatius és el de l'adequació de la formació a la feina, juntament amb l'índex de satisfacció que els graduats mostren amb la carrera. Si no tens gaire clara la sortida laboral, pensa que hi ha estudis més generalistes, que tenen associats un ventall de sortides professionals més ampli, i d'altres en què el camí laboral està molt més acotat.
-
L'orientació laboral
Consulta la informació que proporcionen els col·legis professionals per conèixer amb més profunditat les caracterísitiques de les diferents professions.
-
Els diners
T'interessa guanyar diners? Fes un cop d'ull a la remuneració dels estudis, però tingues present que quan es comença a treballar en la majoria dels casos no s'acostuma a guanyar gaire.
-
La mobilitat
Ets un cul de mal seient? T'agradaria anar a l'estranger, descobrir món? Fixa't en la taxa de mobilitat de la titulació: hi ha graus on hi ha més tradició que els estudiants cursin una part dels estudis fora de l'Estat.